Deseori pentru parinti dintii si dezvoltarea acestora reprzinta o problema mai putin cunoscuta. Astfel ei deseori nu stiu cum 24-sa actioneze pentu a-si ajuta bebelusul.
Dintii reprezinta organe ce fac parte din primul segmental sistemului degestiv.Importanta acestora consta in a marinti alimentele si de acontribui la dezvoltarea masivului facial.Dintilor deciduali (de lapte)le mai revine si functia de a stimula cresterea si dezvoltarea celor permanenti.
Dintii isi incep , de fapt,dezvoltarea la un termen mic a sarcinii 8-16 saptamini intrauterine.Astfel la nastere copilul are deja dintisori dezvoltati, dar inca nu erup.Exceotii sunt dintisorii neonatali (cu care coplul se naste).
Chiar daca sunt anumite date medii de eruptie a dintilor,fiecare organizm este unic in dezvoltarea sa.
In timpul vietii copilul va avea parte de 2 grupuri mari de dinti :
- Dintii deciduali (de lapte) -20 la numar
- Dintii permanenti-28-32 la maturi.
Dintii deciduali au virsta medie diferita de eruptie 6-8 luni-apar primii dinti-incisivii centrali,mai intii inferiori apoi superiori.
8-12 luni-erup incisivii laterari-astfel copilul are deja 8 dinti chite 4 sus si 4 jos.
12-18 luni-primii molari-4 la numar cite unulpe fiece parte sus si jos.
18-24 luni-4canini-cite unul de fiece parte atit sus cit si jos.
24-30 luni-4 molari secunzi-cite unul pe fiece jumatate de arcada.
Pentru ca dintii copilului atit cei temporali , cit si cei permanenti, mama ,mai in deosebi in timpul sarcinii,cit si copilul ulterior nasterii, trebue sa aiba o alimentatie echilibrara,cu vitamine,minerale, si si mai ales in timpul sarcinii sa evite racelele, virozele si alte boli ce implica un risc pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.
Odata cu aparitia primului dinte copilul trbue deprins cu igiena cavitatii bucale.
Pina la un an mama va infasura tifon pe degetul aratator si va strege fiecare suprafata a dintilor/
De la un anisor in igiena cavitatii bucale se va include si operiuta cu cap siliconic pe care o va tine in minuta copilul si o va minui cu ajutorul unuia din parinti.
La virsta de 2 ani procedura ramine aceeasi doar ca periuta seliconica se inlocuese cu una simpla cu peri artificiali, de duritate medie.
Pasta de dinti se va include in igiena de cind copilul constientizeaza ce este ,, a clati ‘’ si ,, a scuipa »..
Dar nu mai devreme de 3 ani si nu mai tirziu de 4,5 ani.
Igiena cavitatii bucale trebue monitorizata de parinti pina la 14-17 ani,in dependenta de manifestarile respon sabilitatii copilului.
Uneori parintii trec cu vederea problemele dentare, ceea ce deseori duce la aparitia altora de natura psiho-emotionala atit pentru pici cit si pentru cei mari.De aceea vizite profilactice la medicii dentisti se fac periodic, obligator la intervalul recomandat individual fiecarui copil.